tisdag 26 augusti 2008

Brist på fakta präglar FRA-debatten

Svt: "När centerpartiet sommarjobbat med att försöka rädda sin heder i FRA-frågan så kommer man med ett uselt och världsfrånvänt förslag. Trots att vi är så många människor som engagerat oss mot FRA-lagen så har centern lyckats med att totalt missuppfatta vad kritiken gått ut på."

Maria Wetterstrand kritiserar Centern. Hon tar fakiskt upp ett antal problem som FRA-lagen redan fört med sig. Tex. att Sonera har flyttat sin telefontrafik bort från svenska servrar eftersom, enligt Wetterstrand 90% av den finska teletrafiken tidigare gått genom svenska servrar. Ja, det är klart att de gör. Sverige har inte sett de riktiga konsekvenserna ännu.

"Men jag antar att centern då tycker att det är lika okej om andra länder avlyssnar svensk kommunikation? Om vi får lyssna på finländare så måste ju ryssarna få lyssna på oss?"

Till saken hör, som debatten inte verkar ha tagit upp, vad jag sett, är att andra länder, precis som Sverige, redan avlyssnar stora delar av trafiken på Internet. USA har tex. sitt Echelon, som många när det kom fram trodde var en skröna, men som faktiskt finns och avlyssnar all datatrafik de kommer åt, vilket är rätt mycket av internettrafiken i världen eftersom de största rotservrarna finns just i USA och den mesta trafiken går genom någon av dem. Så vi kan sluta oss till att de avlyssnar en stor del av den svenska trafiken också. Om Ryssland kränker andra länder rent fysiskt och datormässigt med datorattacker, som i Georgien, har jag svårt att tänka mig att de skulle dra sig för att avlyssna sina grannars datatrafik om de ser en vinning i det. Jag nämner bara de helt uppenbara, det finns fler lita på det.

Debatten om FRA är viktig men tyvärr är den av karaktären av storm i ett vattenglas. Jag tycker inte att vi bara ska föra debatten i Sverige, utan även med våra grannländer och EU. Hur ställer sig de europeiska staterna till denna fråga? Avlyssnar inte de redan det de kommer åt?

Det finns inga gränsker längre och har aldrig funnits på Internet. Det så svårt för våra folkvalda att förstå att det inte går att kontrollera informationsströmmarna på nätet. Man kan inte välja att avlyssna viss trafik och sålla bort det man inte vill avlyssna. Problemet är att man då redan avlyssnat trafiken eftersom man läser av trafiken i sållningsprocessen. Vi snackar inte om ett telefonskåp i en buske där FRA kan välja att lyssna av just Petterssons dator. All trafik blandas och kavlas ut brett på hela det tillgängliga nätet. Kan ingen expert berätta för de folkvalda hur tekniken egentligen fungerar? Då, först då skulle debatten baseras på fakta, det enda riktiga basen för en debatt om ett så viktigt ämne.

Inga kommentarer: