onsdag 3 september 2008

Äntligen, forskare ger svar på tal i FRA-frågan

På DN Debatt idag skriver 12 forskare och en reservofficer en enlig mig mycket slagkrftig artikel.

Jag skrev i ett tidigare inlägg här på bloggen att konkreta fakta och analys fattades i FRA-debatten. Nu har äntligen en grupp av samhällets tänkare och experter inom bla. datalogi och språkteknologi hunnit formulera sig och obarmhärtigt satt strålkastaren på politikernas bekymmerslösa och oansvariga maktspel.

Flera fakta avtäcks: 1. Politikerna bryr sig inte om sakfrågan i FRA-debatten. 2. De folkvalda är inga experter och ska inte låtsas att de är det. Det bevisas i några av uttalandena från folkvalda under de senaste månaderna som kallar medborgarna och experter mindre vetande och kompletta idioter och att alla utom FRA och försvaret har bristande förståelse för FRA-lagen. Experternas strålkastare visar också på den till synes totala okunnandet hos FRA-anhängare som inte inser hur illa det kan gå om man ger en liten grupp utan insyn uppgiften att spana på ett helt samhälle med den moderna tekniken till sitt förfogande. 3. De folkvalda bryr sig inte om medborgarnas väl och ve eller Sverige i stort, när man kan kapa åt sig kortiktiga politiska poäng, i vilken fråga det än må vara.

Det olyckliga är att FRA-frågan inte är vilken fråga som helst som man som folkvald får maktkorumpera kring hur som helt. Om de av medborgarna anställda i Riksdagen inte förstått det ännu är det på tiden att de inser att de varken kan eller ska uttala sig i frågor de inte har tillräcklig information om, och därför inte kan göra en ordentlig konsekvensanalys av.

Skrämmande och skakande när man inser att det är de som kokat kaffe längst och konspirerat värst inom sina respektive partier kan ställa till en sådan soppa genom att inte tänka själv och bara följa partilinjer för att göra karriär. Tack för debattartikeln i DN idag, äntligen svar på tal från några som tänker före. Artikeln var värd att vänta på, mer konkret debatt av det här slaget om vad lagen egentligen kommer leda till, så kommer vi se att FRA-lagen kommer dras upp med de rötter som i årtionden har snärjt och växt sig långa i det försvarshemligt fördolda.

1 kommentar:

Dennis Nilsson sa...

Dagens makthavare är rädda för det nya informationssamhället, där ingen har kontroll av informationen.

Kunskap är makt, kunskapen ger individen makten att ifrågasätta makten.

Makten finns där informationen finns. Och idag finns den på Internet. Den som bestämmer vem som läser vad, är den som bestämmer.

FRA-lagarna är att jämföra med bokbålen, där man eldade upp böcker med kunskap som misshagade makten.

Jag säger att makten inte behöver vara orolig. Vi medborgare kommer att tycka om er, men ni måste vara ärliga.