söndag 28 september 2008

Kommentar till Annie Johansson (fp)

Annie, du skriver "Men jag förlitar mig på dem som har mer teknisk expertis än jag i dessa frågor." Du, jag kan försäkra dig att ni blivit lurade igen. Det finns inte en enda teknisk person som har någorlunda koll som skulle släppa igenom formuleringar som "trafikstråk" och att man kan precisera spaningarna till viss trafik.

Teorin är enkel om man accepterar Internets komplexitet. Om all trafik ska filtreras, som kärnan i förslaget faktiskt är, så måste all trafik behandlas och kontrolleras dvs. "filtreras".
Jo, du läste rätt. All trafik måste filtreras eftersom Internet är byggt robust vilket betyder att man inte kan spåra vilken väg trafiken tar. Ett enda mail kan tex. ta tiotals olika vägar för att sedan sättas samman vid destinatonen. Ingen vet exakt var de olika delarna tar för väg. Det här är inget nytt.

Ett litet exempel: Tänk dig att du ska hitta alla stora stenar (hot) i en sandlåda full med sand (it-trafik). Så som internet fungerar måste man sila (filtrera) all sand (trafik) i sandlådan innan man kan hitta alla stora stenar och bedöma om det är dem man är ut efter. Om man inte silat all sand vet man att risken är hög att man har missat en del stora stenar man vill ha. Det går inte att välja ut en del av sanden i sandlådan för man vet inte på förhand var de stora stenaran är, de är ju gömda i sanden.

Problemet enligt mig är att ni i Regeringen inte kan förklara hur man ska kunna filtrera ut hoten utan att handha och granska all trafik. Detta pga. att man inte berett fågan ordentligt med sakkunniga. Det här är en komplicerad tekniks fråga och därför behövs en riktig parlamentarisk utredning. Snälla, gör om gör rätt. Det går inte att lappa och laga det här längre, ni förlorar bara på det själva.

// En informationssäkerhetsexpert som gärna hjälper till i förvirringen

Inga kommentarer: