fredag 13 juni 2008

"Terrorhotet mot Sverige är väldigt lågt."

I DNs intervju idag säger Anders Eriksson, fd. chef för Säpo, i dag ordförande för nya Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden:

"Terrorhotet mot Sverige är väldigt lågt."

"Lagförslaget brister svårt vad gäller rättssäkerheten, anser Anders Eriksson. Så pass att han ifrågasätter om det är förenligt med grundlagen. Enskilda riskerar att utpekas felaktigt."

"- I stället för att låta en enskild myndighetsföreträdare ta det beslutet borde vi som i andra länder ställa verksamheten under demokratisk och parlamentarisk kontroll."

Eriksson, som har ansvarat för Säpo, vill naturligtvis inte att FRA får mer att säga till om. Jag håller dock med honom helt. Det måste ske med demokratisk kontroll. Problemet är även ett teknikst problem. FRA kommer inte kunna sålla tillräckligt effektivt för att man ska kunna hitta några riktiga terrorister i den ofantliga mängden information man vill kontrollera. Man måste väga vad man vill skydda och till vilket pris. Har regeringen över huvud taget gett FRA i uppgift att göra en riktig riskanalys eller dansar vi helt efter USAs pipa? Enligt Eriksson gör vi det senare.

Läs hela intervjun på DN.se.

Inga kommentarer: