tisdag 18 november 2008

C vill mildra förslag till antipiratlag

DN: "Centerpartiet vill ändra i förslaget som ska stoppa olaglig nedladdning på nätet. Centern föreslår att en varning ska skickas ut innan till exempel skivbolaget får veta vem som laddat ner."

Detta förslag bygger på att man kan knyta en individ till ett IP-nummer, vilket man inte kan göra idag. Tex. finns det idag tjänster där man surfar via en proxyserver och får den proxyns IP-nummer. Påminner lite om problemet man har idag med fartkameror, fast värre. Där måste man identifiera personen i bilen och skicka böterna till föraren. Man kan inte skicka böterna till ägaren av bilen.

Om vi applicerar exemplet med fartkameror på Centerns förslag ska man försöka lista ut vem i en buss som passerar som man ska varna för att man åker för fort. Och då vet man ändå inte om det är personen i fråga som satt på bussen. Det kan vara hans granne eller omyndiga avkomma.

Problemet förvärras när dessutom eftersom att det är lagligt att tanka hur mycket man vill, bara det inte är upphovsskyddat material som man inte äger...



Inga kommentarer: